• Grote kerk
  • Latijnse tekst
  • Keurhorst

IMG 3629

Even kennismaken
Mijn naam is Gertjan de Pender. Vanaf 2013 ben ik met veel plezier predikant van de protestantse gemeente Varsseveld
(wijk Varsseveld-Heelweg). Ik ben getrouwd met Joset van Leeuwen. Zij werkt als pastoraal werker in de Eusebiusparochie in Arnhem.
Het geloof heb ik van kinds af aan mee gekregen. Als gezin gingen wij altijd naar de hervormde kerk; later werd dat de gereformeerde kerk. Daarnaast waren mijn ouders betrokken bij de Navigators: een evangelische groepering die vooral actief is onder studenten. Dat heeft mij het besef gegeven dat geloof breder is dan de kerk.
In mijn tienertijd ging ik actief met geloof aan de slag. Ik werd lid van de Captains Club, de jongerenclub van de Navigators. Daarnaast werd ik actief in de kerk, onder andere in de commissie voor het voorbereiden van jeugddiensten.
Omdat ik zo met kerk en geloof bezig was, was het voor mij een logische keuze om theologie te gaan studeren. Ik koos voor Utrecht, de stad waar ik ook mijn middelbare schooltijd al had doorgebracht.
De studie was een geweldige tijd. Het was heel verrijkend om op een andere, meer intellectuele manier met geloof bezig te zijn. Daarnaast heb ik mij in het studentenleven gestort, in allerlei commissies en besturen.
Daar heb ik veel ervaring opgedaan met organiseren en vergaderen.
Tegen het einde van mijn studie werd ik lid van de Marcuskerk in Utrecht; een gemeente die behoorlijk lijkt op de protestantse gemeente Varsseveld. Ik werd ook lid van de cantorij; iets dat ik daarna altijd ben blijven doen. De Marcuskerk bracht mij in aanraking met een andere manier van geloven, met veel aandacht voor liturgie en kerkmuziek.
Na mijn studie wilde ik eerst mijn horizon wat verbreden. Daarom heb ik de verkorte PABO-opleiding gevolgd en ben in het onderwijs gaan werken. Dat heb ik drie jaar met veel plezier gedaan. Maar na een tijdje begon het predikantschap toch weer te trekken. Daarom heb ik besloten om colloquium te doen en mij beroepbaar te stellen als predikant.
Dingen die mij aanspreken in het werken in de protestantse gemeente Varsseveld zijn de openheid voor elkaar, de diversiteit in geloofsbeleving, de gemotiveerde vrijwilligers en de vele activiteiten die het hele jaar door worden georganiseerd. Dat alles maakt het werk boeiend en afwisselend.
© 2021 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld