• Grote kerk
  • Latijnse tekst
  • Keurhorst
ImageKor Datema is mijn naam. Sinds 4 juli 1999 ben ik predikant in Varsseveld. Ik ben getrouwd met Frederiek Wester. Samen hebben we drie kinderen: Willem, Ceico en Gerrieke, die geboren zijn in respectievelijk 1995, 1997 en 1999.

datema02Ik ben geboren in 1965 in de mooiste stad van Noord-Nederland: Groningen. Hier en in het lommerrijke Haren, ten zuiden van deze stad, ben ik de eerste 28 jaar van mijn leven opgegroeid. Na de middelbare school (Atheneüm met een redelijk bèta-gehalte) ging ik in 1984 na een korte vooropleiding Grieks en Latijn theologie studeren in Groningen. Gespecialiseerd heb ik me in de liturgiewetenschap, het Oude Testament en in de ethiek. In 1993 rondde ik de studie en de kerkelijke opleiding af en werd op 21 november van dat jaar predikant in de S.O.W.-gemeente Hantum c.a., dichtbij Dokkum. Dit was een gemeente met ongeveer 550 leden, klein maar fijn. Ik mocht voorgaan in maar liefst vier kerken: die van Hantum, Hantumhuizen, de Hantumerhoek (Gereformeerd) en Hiaure. Na 4 jaar begon ik te uit te zien naar iets anders en anderhalf jaar later kreeg ik een beroep naar Varsseveld.
Hier ben ik al weer een aantal jaar met veel plezier predikant. Ik ben predikant in de wijk Varsseveld-Westendorp. Voor twee dagdelen ben ik verbonden als geestelijk verzorger aan het Azora-Verpleeghuis Den Es. Dit is een verpleeghuis voor mensen met een psychogeriatrisch ziektebeeld, die een bijzondere benadering vragen. Daarnaast ben ik actief in de taakgroep Eredienst en in de commissie voor de Doordroomdag, het vervolg op de Droomkerkdag, waarop we als gemeente onze dromen over de toekomstige kerk hebben besproken. Tot slot ben ik betrokken bij de werkgroep PHIKS-mooi, die bezig is met de herinrichting van de Keurhorsterkerk.
Al deze dingen doe ik vanuit het vermoeden dat we als gemeente geroepen zijn om het verhaal van God met de mensen door te vertellen en in een nieuw licht te zetten door onze woorden en daden. We leven in een wereld die bestemd is voor Gods grote toekomst.
Intussen blijf ik met de voeten op de grond werken in Gods goede wijngaard, of als u dat liever hebt: boomgaard. Luther zei ooit: ‘Ook al zou morgen Christus terugkeren, vandaag plant ik een boom!’

    Pflanzt den Baum der Hoffnung vor unser Haus,
    dass er seine Arme streckt weit hinaus.
    Jeder begrüsst er, lässt dich ein und aus.
    Planzt den Baum der Hoffnung vor unser Haus.

    Pflanzt den Baum des Lebens in unsre Stadt,
    dass der graue Stein eine Frage hat.
    Lebensraum schafft er für uns Blatt für Blatt.
    Pflanzt den Baum des Lebens in unsre Stadt.

    Pflanzt den Baum des Friedens in unser Land
    Pflegt ihn und begreift seinen Schweren Stand.
    Für alle blüht er, macht ihn weltbekannt.
    Pflanzt den Baum des Friedens in unser Land.
                   
Landesjugendtag 1983, 12. Juni,  Potsdam-Hermannswerder, DDR.
© 2021 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld