• Grote kerk
  • Latijnse tekst
  • Keurhorst

Van harte aanbevolen:

pgv

Samen zingen we bekende kerstliederen, luisteren we naar muziek

en koorzang rondom gedichten en het Kerstevangelie.

Komt allen en laten we zo samen zingend op weg gaan naar Kerst!

Zondag 8 december nam Riet Lieverdink na 35 trouwe jaren afscheid als organist van onze gemeente. 

IMG 3893

Kijk hier voor meer foto's. 

gedachtenisdienst bloemschikking

IMG 20191117 WA0005

   IMG 0187

Op zondagmiddag 8 december wordt er tijdens de Varsseveldse Kerstmarkt een cultureel Kerst-event in de Laurentiuskerk georganiseerd. Het Event is een ontmoetingsplaats om even op verhaal te komen tijdens de kerstmarkt. Het event begint om 13.00 uur en eindigt om 17.15 uur.

De kerk wordt voor de gelegenheid omgetoverd tot een sfeervol marktplein met kraampjes van allerlei goede doelen, zoals Joni, Amnesty International en de Keerkring. Bij de Creakerstkraam van Marianne Neerlaar kunt u zelf kerstversieringen maken. Er wordt door de Lions wijn verkocht voor een goed doel en er zullen kaarsen met de beeltenis van de Laurentiuskerk worden verkocht ten bate van de actie van het Varssevelds Glazen Huis.

Daarnaast is ook weer een expositie van schildersclub VAST.38

Natuurlijk zijn er ook optredens van diverse muziekgroepen en koren, waaronder Jubal, Concordia, de Varsseveldse Accordeon Vereniging en het Mannenkoor. Een klein gezelschap zal het verhaal uitbeelden van ‘Den wonderleken Kerstdag van vader Waomelink’.

Meer dan anders zal de het event in kerstsfeer worden gebracht. Tezamen met de fraai ingerichte marktkramen, een heuse kerststal en exposities levert dat een kleurrijk schouwspel op. Een andere indeling van de kerkzaal, een beamerpresentatie en achtergrondmuziek tussen de bedrijven door dragen er toe bij  dat onderdelen van het Event nog meer tot hun recht komen. Beslist de moeite waard om binnen te lopen. U bent van harte welkom.

 

preek van de week december 2019

Zondag 29 september werden er 10 vier jarigen welkom geheten tijdens de Dienst voor Jong en Oud. Kijk hier voor alle foto's.

img 5087

Binnen onze kerkgemeenschap zijn we op zoek naar: 

Enthousiaste jeugdwerker 28-32 uur - we werken hierin samen met de kerkgemeenschap Halle.

vacature plaatje

Kijk voor de volledige vacaturetekst hier. De vacature is ook te zien op https://kerkhalle.nl/ 

Sinds vandaag hebben we een pagina voor de regio (kijk hier), mocht u iets willen plaatsen mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Activiteiten in de regio

19 novembet lezing

 

Zing mee met de ‘Johannes-Passion’ van J.S. Bach

Jubileumeditie Projectkoor Dieren met uitvoering op Palmzondag

Voor de vijfde keer op rij start begin 2020 het projectkoor met koorzangers uit Dieren en wijde omgeving. Dit keer doen ook de strijkers weer mee waardoor het mogelijk is om een verkorte versie uit te voeren van de Johannes-Passion van Bach. In Elst (gld) was dit jarenlang een traditie en zowel dirigent Hans Schimmel als violiste Rini van Dijkhuizen hebben hieraan meegewerkt. We kiezen nu voor een versie waarbij alleen de koordelen (inclusief de koralen) worden gezongen, dus niet de aria’s. De recitatieven worden ook gezongen om het passieverhaal gaande te houden. Onder leiding van Hans en Marieke Schimmel werken we toe naar een uitvoering in de Ontmoetingskerk op Palmzondag 5 april (’s middags).

De repetities zijn steeds op woensdagavond, vanaf 8 januari 2020. Wil je meezingen?

Je hoeft geen gevorderde zanger te zijn, maar er wordt wel verwacht dat je thuis de partijen studeert. Hiervoor zijn oefenbestanden beschikbaar.

Ook komt er een ‘inzeeprepetitie’ op woensdag 27 november 2019 om alvast kennis te maken met het stuk en de noten.

Als vanouds is Ria van Voorst de contactpersoon voor de organisatie.

Datum:           woensdagavonden vanaf 8 januari 2020 en een studiedag op een nader te bepalen zaterdag.

Tijd     :           20.00 - 22.00 uur

Plaats:           Ontmoetingskerk, Adm.Helfrichlaan 54 te Dieren

Leiding:         Hans Schimmel (dirigent)

Kosten:          45 euro per persoon (incl. muziek en consumptie tijdens repetities)

Aanmelden:  bij voorkeur vóór 1 november 2019, in verband met aan te schaffen muziek,

bij Ria van Voorst via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afgelopen zondag 8 september begonnen we het kerkenwerkseizoen met een startzondag in de Keurhorst.

Het thema van deze zondag was ‘Een goed verhaal’. 

img 1562

Kijk hier voor de foto's van deze dag. 

Stap Vooruit Festival

IMG 2780 1

Zaterdag 12 oktober

13:00 – 18:00 uur

SSP-HAL, DRU-Industriepark, Ulft

Op de zaterdag voor de Dag van de Armoede organiseren Stap Vooruit en Raad van Kerken Oude IJsselstreek het Stap Vooruit Festival. Het is een gezellige middag met muzikale optredens van lokale artiesten en een low-budget markt met een aanbod aan informatie om echt een stap vooruit te maken in je leven. Zo zijn er tips te vinden om meer te doen met weinig geld. Daarnaast is er een rijk aanbod om actief mee te gaan doen met de gezellige activiteiten van inloop-huizen, clubs en verenigingen, maar ook met het rijke palet aan vrijwilligerswerk in onze gemeente.

Iedereen is welkom op dit gratis festival, maar deze middag is er speciaal voor mensen met een kleine beurs, en voor hen die op een andere manier hindernissen ondervinden om volop mee te doen in onze samenleving. Deze middag mag iedereen een stap vooruit maken.

Op zondag 30 juni sloten we met een zonnige en gezellige ochtend het seizoen van de kinderdienst af. Bekijk hier de foto's.

img 20190630 wa0040

In de zomer gaat de kinderdienst (en kinderoppas) gewoon door, in juli in de Laurentiuskerk, in augustus in de Keurhorst.

 

20190615 1007301

Van vrijdag 14 tot en met zondag 16 juni gingen de kinderen van Jeugdclub Varsseveld met hun leiding weer op kamp. Dit jaar keerden ze weer terug naar camping de Biezenhof in Sinderen, waar ze twee jaar eerder ook al stonden. Het thema dit jaar was Ridders en Kastelen. Met de jongens in harnas en de meisjes in hun mooiste prinsessenjurk vertrokken 13 kinderen op de fiets vanaf het Borchuus in Varsseveld naar de camping. Nadat de tenten waren opgezet, kon het grote feest beginnen. Ze zijn diverse keren in het bos geweest voor spelletjes, hebben een kasteel gebouwd met blokken, deden een quiznight en bakten broodjes boven het kampvuur. Maar het spannendste, hét moment waar alle kinderen elk jaar weer naar uitkijken, was het avondspel op zaterdagavond. Een aantal jonge kinderen maakten een spannende avondwandeling door het bos, waar ze een aantal vragen van mensen in het bos moesten beantwoorden. Voor de oudere kinderen stond een heuse spooktocht op het programma. Bij terugkomst waren de kinderen bekaf en ze sliepen die nacht als roosjes. Op zondag was het nog even tijd voor een watergevecht (daar was eindelijk het weer voor) en daarna werd het alweer tijd om de spullen in te pakken. Als leiding kijken wij terug op een zeer geslaagd kamp en we hopen dat de kinderen het net zo naar de zin hebben gehad als wij. Zien we jou volgend jaar ook bij ons clubkamp?!

Kijk hier naar de foto's. 

Foto's van de bevestigingsdienst van 16 juni jl. De eerste van degenen die afscheid namen en de tweede van de nieuw benoemden

IMG 1254

 

IMG 1291

 

 

Zondag 2 juni was de doopdienst van Nore. Foto's vind je hier.

img 8584

Het is nu PASEN, de start van een nieuw begin.

2019 pasen3

Op 4 mei a.s. wordt er een bezinningdienst gehouden in de Grote of Laurentiuskerk te Varsseveld.

oecumene

De dienst begint om 18.30 uur.

Het thema is dit jaar: In vrijheid kiezen.

Chr. Muziekvereniging Jubal o.l.v. Henk-Jan Heijnen zal ons begeleiden tijdens de dienst.

De voorganger is dhr. H. Bulsink.

De collecte is voor de Oorlogsgraven Stichting.

Aansluitend aan de dienst kunt u deelnemen aan de Stille Tocht, deze gaat naar de oorlogsgraven op het Begraaf en Gedenkpark “De Rentinkkamp”, en eindigt bij het oorlogsmonument aan de Pr. Irene straat. Vertrek vanaf de kerk 19.20 uur.

OECUMENISCHE WERKGROEP VARSSEVELD EN VARSSEVELDS BELANG

De inclusieve samenleving

 

Burgemeester Otwin van Dijk spreekt, ook als landelijk ambassadeur, over de inclusieve samenleving op de jaarvergadering van het interkerkelijk Solidariteitsfonds Oude-IJsselstreek.

Op woensdag 8 mei a.s. wordt deze jaarvergadering gehouden, en is in het verpleeg en revalidatiecentrum Antonia, industrieweg 115 te Terborg en begint om 15:00 uur.

 inclusieve samenleving

De jaarvergadering bestaat uit twee delen en heeft dit jaar een thematisch karakter.

In het eerste deel houdt burgemeester Otwin van Dijk een inleiding over de inclusieve samenleving.

Inclusieve samenleving wat is dat?

Een inclusieve samenleving zorgt er voor dat alle inwoners van de gemeente Oude-IJsselstreek op alle levensgebieden volwaardig meedoen of mee kunnen blijven doen in de samenleving.

Dat geldt ook voor inwoners met een lichamelijke, psychische, verstandelijke, zintuiglijke beperking, of een beperking met een financiële of culturele (taal of familieomstandigheden) achtergrond. Er wordt geen verschil gemaakt om volwaardig mee te doen.

De gemeente Oude-IJsselstreek is een gemeente die belemmeringen wegneemt als blijkt dat deze belemmeringen inwoners met een beperking tegenhoudt om mee te kunnen doen.

affiche The PassionChristelijk Koor Inspiration uit Halle zingt op Tweede Paasdag, 22 april, haar eigen Passion in de Laurentiuskerk te Varsseveld. De scènes, geïnspireerd door het lijdensverhaal van Jezus, worden gespeeld door de koorleden, die deze afwisselen met bekende popsongs. Inspiration sta

aantekening 2019 03 19 202725biddag 13 3 2019

Op 2 maart werd Kor Datema in het zonnetje gezet tijdens de vrijwilligersmiddag, vanwege zijn 25 jarig jubileum als predikant.

IMG 0429

Kijk hier voor meer foto's. 

 

Onlangs verscheen op de website, GereformeerdeKerken.info, het eerste deel van een historisch overzicht betreffende het ontstaan van de v/m. Gereformeerde Kerk te Halle, die voortkwam uit de v/m. Gereformeerde Kerk te Varsseveld. In het eerste deel wordt uitvoerig ingegaan op het ontstaan van de Gereformeerde Kerk te Varsseveld tot de tijd dat de kerk te Halle ontstond (de jaren '30 van de twintigste eeuw).  In deel 2 zal worden verder gegaan met het ontstaan en de verdere geschiedenis van de Gereformeerde Kerk te Halle. 

foto pgv

Foto: Willemien Smeitink

Deze foto, gemaakt tijdens een inspiratiefestival in september 2017, waarin wij als gemeente op allerlei verschillende manieren het geloof met elkaar deelden.

De foto maakt zichtbaar waar wij als gemeente voor staan: wij zijn een veelkleurige gemeente, waarin verschillende geloofsbelevingen een plaats hebben. We geloven dat iedereen welkom is bij God, ongeacht ras, geslacht of geaardheid.

Daarom is er in onze gemeente nadrukkelijk ruimte voor de zegening van levensverbintenissen van partners van hetzelfde geslacht.

De Verklaring van Nashville ontkent het recht van deze ruimte, ontzegt niet-heteroseksuele christenen het recht hun liefde en seksualiteit op hun eigen manier te beleven, verheft zijn standpunt boven iedere discussie en veroordeelt iedereen die er anders over denkt.

Zoals goed is verwoord in de verklaring van de scriba van de landelijke kerk als reactie op de vertaling van de Nashville verklaring: wij geloven dat een gesprek over seksualiteit en gender alleen gevoerd kan worden op basis van persoonlijke verhalen, met een open houding, waarbij voor iedereen ruimte is om zich uit te spreken.

Je vindt ons op wijdekerk.nl.

DUBBELSPOOR png

Helaas zijn door technische oorzaak 6 van de 70 letters die verspreid zijn over de pagina’s van het decembernummer van Dubbelspoor weggevallen.

Toch is de zin nog redelijk goed samen te stellen. Dus twijfel niet aan je/uzelf en stuur gerust de oplossing op en maak alsnog kans op een smakelijke taart!

De redactie zal iets minder streng zijn.

 

Vriendelijke groet,

redactie Dubbelspoor

Open kerk op Oudejaarsdag 

DSCF5438 30

Varsseveld - Terugkijken op deze dag? Kijk dan in ons foto-album.

De diaconie van de Protestantse Gemeente Varsseveld organiseert dit jaar voor de 17e keer een inloopmiddag in de Grote Kerk van Varsseveld. Als thema dit jaar is gekozen:  Veelkleurig Verbonden”.

 Het is een middag waarop men elkaar op de laatste dag van het jaar ook op deze mooie plek kan ontmoeten onder het genot van koffie of thee en een oliebol. Wilt u de hectiek van het bijna voorbije jaar van u af laten glijden, dan bent u op de juiste plek in de fraaie Laurentiuskerk.

Vanaf 13:30 uur is er tijd voor ontmoeting met tussendoor muzikale momenten. Tevens kan men een kaarsje branden, in het gebedenboek schrijven, genieten van prachtige liturgische bloemstukken en werken van schilderes Gerry Kastein uit Varsseveld en Henk Schuurman, ook uit Varsseveld, die een aantal van hun werken ten toon zullen stellen.

2018 dankdagEen handvol vruchten van het land.

             Een rijke oogst.

De bloemen verwijzen naar

          het licht van de zon

zonder welk niets kan groeien.

De cirkel kent geen begin en geen eind,7498E6F021DC4468BAE41C55B81FBB99

zij is het teken voor de eeuwigheid

maar ook voor het leven dat doorgaat,

Licht dat blijft, al kan dat Licht verborgen zijn.

herinnerinerin verlicht

De werkgroep Herinnering Verlicht organiseert op de derde zaterdag in december weer de jaarlijkse herinneringsavond op “begraaf -en gedenkpark Rentinkkamp” aan de Burgemeester van der Zandestraat in Varsseveld. Iedereen kan hier op eigen manier dierbaren herdenken. Herinnering verlicht wordt gehouden op zaterdag 21 december 2018 om 18.30 uur.

U kunt gebruik maken van parkeerplaatsen van bouwgroep ten Brinke en ALDI-supermarkt, beide aan de Burgemeester van der Zandestraat. Vanaf 18.00 uur komen belangstellenden samen bij de hoofdingang van het park. Daarvandaan lopen we naar de centrale plaats op de begraafplaats, waar we stil staan bij verlies, gemis, herinneren en loslaten. Vervolgens kan ieder de lichtjes die vooraf zijn uitgereikt bij een graf zetten of bij de gedenkplaats onder de grote beuk.Zoals gebruikelijk zal het park stemmig verlicht zijn met fakkels en vuurkorven. Na afloop is er gelegenheid om met een warm drankje samen herinneringen op te halen. 

Als de weersomstandigheden te slecht zijn en de fakkels niet kunnen branden gaat de herinneringsavond niet door.

 

2018 10 09 08 56 58 Window

 

Nieuw diner met statushouders in Borchuus

Op zaterdag 27 oktober wordt 'meet & eat' voor de derde keer gehouden in het Borchuus in Varsseveld. Dit is een diner, waarbij inwoners en statushouders uit de gemeente Oude IJsselstreek elkaar kunnen ontmoeten.

Het begint om 17.30 uur. Van iedereen wordt verwacht iets lekkers mee te nemen, om zo te zorgen voor een lekkere maaltijd. De vorige twee edities waren een groot succes, met een hoge opkomst van zowel Nederlanders als statushouders. Daarbij werd een interactief spel gespeeld, om zo meer over elkaar te weten te komen. Ook is er een kinderprogramma georganiseerd, waardoor het geschikt is voor jong en oud.

Heb je zin om aan te schuiven of heb je een vraag over dit evenement? Geef je snel op door een mailtje te sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., want het aantal plekken is beperkt!

Noot voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Esra Geurink: (06) 111 22 616

flyer Beregaaf Kinderfeest 2018VARSSEVELD - Het is weer feest in het Borchuus in Varsseveld. Deze keer op dinsdag 23 en woensdag 24 oktober, tijdens de herfstvakantie. Het adres is Kerkplein 3 in Varsseveld. Alle basisschoolkinderen zijn uitgenodigd voor editie 2018 van het BERE-Gaaf Kinderfeest. Het thema dit jaar is ‘Beestenboel’. Een leuk programma met volop muziek, verhalen, spel , toneel  en creativiteit. Het begint op beide dagen om 10.00 uur en eindigt om 12.00 uur. De toegang is gratis! Woensdagavond mogen ouders/verzorgers bij de feestelijke afsluiting aanwezig zijn van 19.00 tot 20.00 uur in het Borchuus.

De organisatie van het BERE-Gaaf Kinderfeest is in handen van een werkgroep vrijwilligers uit verschillende kerken van Varsseveld en omgeving. Wie dit gebeuren een warm hart toedraagt kan dit tonen door een gift over te maken. Dit kan op IBAN NL 47 RBRB 0931 1428 30 t.n.v. Beregaaf Kinderfeest.
De letters ‘BERE’ van het Beregaaf Kinderfeest staan voor  Beleving, Enthousiasme, Respect en Evangelie. Het is al meer dan tien jaar een vertrouwde activiteit in de herfstvakantie. Meer informatie is te vinden op Facebook.com/BGKVarsseveld.

affiche 2018 10 07

 

Zondagmiddag 7 oktober is er om 15.00 uur een Mantelzorgviering in de Oude Kerk van Etten.

Het thema van deze dienst is ‘In het goede licht’

De voorgangers zijn ds. Gerjanne van der Velde en ds. Kor Datema en medewerking wordt verleend door een zangkwartet.

Na de dienst wordt u uitgenodigd voor een koffiemaaltijd in De Glazeren Kast, het gebouw bij de kerk.

 

img 9962       img 9957

Edit: de foto's van de startzondag vind je hier 

De jaarlijkse startzondag (dit jaar op 9 september) heeft dit jaar als titel “Kerkproeverij”. We willen deze dag in het bijzonder een uitnodigende kerk zijn, met een toegankelijk programma speciaal voor gasten.

kerkproeverij

Er is deze dag vanaf 9.30 uur gelegenheid om koffie te drinken. Om 10.00 uur start de openingsviering. Aansluitend zal het programma bestaan uit uiteenlopende activiteiten. Van zingen en wandelen tot een talkshow en koken. Voor ieder wat wils. Het programma wordt afgesloten met een korte, afsluitende viering en eindigt uiterlijk om 12.00 uur. Nadien is er, voor wie dat wil, gelegenheid om na te praten met een hapje en een drankje. Locatie zal zijn de Keurhorsterkerk op Sinderen.

De gasten voor deze Kerkproeverij wachten echter nog op een uitnodiging. Van ons! Want het blijkt dat mensen eerder naar de kerk gaan als ze met iemand mee kunnen. Zeker als ze al een tijdje niet in de kerk zijn geweest óf zelfs nog nooit zijn gegaan. Een simpele uitnodiging kan dus het verschil betekenen.

Het idee is dat ieder van ons mensen uitnodigt voor de Kerkproeverij. Om jullie hierbij te helpen zijn er flyers beschikbaar, die je als uitnodiging aan mensen uit je omgeving kunt uitdelen. Voorafgaand aan de kerkdiensten van 19 augustus, 26 augustus en 2 september zullen de flyers worden uitgedeeld. Wil je op een ander moment graag flyers ontvangen of wil je liever een digitale versie van de flyer ontvangen? Neem dan even contact op met Judith Krajenbrink via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-10491993.

Na twee succesvolle avonden, vorig jaar december en in april 2018, toeven met statushouders in het Borchuus, is het nu tijd voor een zomereditie! Hiervoor zullen we op zaterdag 28 juli vanaf 17.30 uur neerstrijken in de tuin naast de Keurhorst, bij de familie Hiddink aan de Sinderenseweg 67a te Sinderen. De barbecue zal aangeslingerd worden en genodigden worden gevraagd om zelf iets mee te nemen om op de grill te leggen, of iets wat daarbij gegeten kan worden. Naast het eten zal er een activiteit plaatsvinden en er een kinderprogramma verzorgd worden. Heb je (weer) zin om de statushouders uit Varsseveld en omstreken te ontmoeten, of lijkt het je bijvoorbeeld leuk om een muzikale bijdrage te doen? Geef je dan gauw op bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.!

Meet and eat april 2018

 

Afgelopen zondag werden nieuwe ambtstdragers bevestigd.

Bevestiging ambtstdragers 10/6/2018

Voor meer foto's, kijk in het foto album.

2018 05 20 17 28 59 POSTER OPEN KERK 2018

Tekst behorende bij de bloemschikking van Pinksteren. 

img 8456

De rode bloemen in de schikking verwijzen naar het vuur dat niet dooft en de liefde die blijft.

Als de kleur van het vuur verwijst rood naar de brandende liefde en de Heilige Geest.

De rode kaarsen zijn de vlammen van het Pinksterfeest.

De takken klimop vertellen over Gods trouw

.

 

 

4 mei 2018: de “V” staat voor verzet, vrijheid en vrede.

334d7ac200a44088a6c658f398454262

WO 30 MEI 2018 

CHRISTELIJKE GELOOF IN DEZE TIJD 

Locatie: 

 Borchuus Varsseveld 

Tijdstip: 

 20.00 uur 

Heeft het geloof nog iets te zeggen in deze tijd? Of is het een verhaal dat niet meer van belang is voor moderne mensen? Dr. Henri Veldhuis, gepromoveerd theoloog en predikant in Culemborg, geeft zijn visie. Zijn uitgangspunt daarbij is dat het geloof ons nog steeds iets te zeggen heeft. Na de lezing is er ruimte voor gesprek.
 
Datum: woensdag 30 mei
Tijd: 20.00 uur, koffie vanaf 19.30 uur
Plaats: Borchuus Varsseveld
Info/opgave: ds. Gertjan de Pender, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-42082029.

 

 

Editie II van de meet and eat vond plaats op zaterdag 28 april. Tijdens deze editie werd tijdens de maaltijd een interactief spel gespeeld om elkaar beter te leren kennen en ieders interesses en behoeften in kaart te brengen

31460899 140002443520408 5486829856035438592 n    31445120 140002543520398 4149506185432662016 n

Meer weten? Mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Voor meer foto's kijk in ons fotoalbum

Onlangs naar een krabbeldienst, dienst voor jong en oud of een doopdienst geweest? Grote kans dat er foto's zijn gemaakt.

Kijk hier verder.img 3273

Op zondag 18 februari 2018 was het op de kop af precies 75 jaar geleden dat christelijke muziekvereniging Jubal werd opgericht. Al 75 jaar bestaat Jubal uit liefde voor muziek en dat werd in de ochtend gevierd met een oecumenische dienst met als thema “Muziek verbindt”. 

img 3193

Zaterdag 17 februari was de jaarlijkse vrijwilligersmiddag. Een verslag volgt nog. Kunt u niet wachten? Klik dan hier voor de foto's.

vrijwillgersmiddag 2018

img 6909

Afgelopen zondag 11 februari nam Riet Lieverdink afscheid als dirigent van de Cantorij. Kijk hier voor de foto's.

Dank u wel!

De kaarten waren bijna op, net als de oliebollen, de stoelen waren later in de middag vrijwel allemaal bezet en ook de kerkdienst na afloop was zeer goed bezocht.

IMG 20171228 185010

Op 28 december was in het Borchuus een maaltijd met statushouders uit Varsseveld en Sinderen. De maaltijd was georganiseerd in het kader van het project ‘Tafels van hoop’ van Kerkinactie: een actie om in de periode rond kerst de langste tafel van Nederland te maken. Bij binnenkomst was er de mogelijkheid om op een groot vel karton ‘welkom’ te schrijven in de eigen taal. En tijdens de maaltijd was er gelegenheid om elkaar te ontmoeten en beter te leren kennen met het spel ‘Zoek iemand die’. Er was een geweldige driegangen maaltijd, met als hoofdgerecht oerhollandse stampot. Gasten hadden falaffel en baksels meegebracht. Het was een bijzondere ervaring om met zoveel nationaliteiten en geloven aan tafel te zitten en een stukje van het leven met elkaar te delen. De maaltijd was mogelijk gemaakt door de inzet van veel vrijwilligers en door een royale bijdrage van de diakonie.

Meer foto's zie fotoalbum.

4

TERUG VAN WEGGEWEEST

Op initiatief van een aantal gemeenteleden is er begin december weer een grote kerstboom geplaatst in de
Grote Kerk, na overleg met de kerkenraad.
Na een aantal voorbereidende werkzaamheden, zoals het laten lassen van een standaard en de aankoop van
nieuwe kaarsverlichting, was het zover om op een zaterdagochtend de boom te plaatsen.
Vele handen maken licht werk. Na een paar uurtjes was de “klus” geklaard.
Hierna genoten we samen van de welverdiende chocomelk en kerstbrood.
Hopelijk heeft u weer van de echte kerstboom genoten.
Namens werkgroep “kesbeumke”.

Zie ook het foto-album

 

IMG 3801NPO 3fm serious request haalt elk jaar in de week voor kerst samen met heel Nederland geld op voor het Rode kruis. Heel Nederland en dus ook: Kattebak.

Onze actie werd afgetrapt door Kor Datema die zijn baard op het spel zette tijdens de actie: Snor van Kor. Als we minimaal €250 wisten op te halen ging de baard, die al 27 jaar het gezicht van Kor verwarmde, er af! We vroegen u en jullie om hulp en kwamen erachter dat de protestantse gemeente Varsseveld wel érg graag wilde dat die baard eraf ging. Ruim €600 werd al in het eerste weekend geboden voor de Snor van Kor. Op de kerstmarkt verkochten we tegen een vrije gift overheerlijk zelfgemaakt lekkers. Kattebakkers klaar? Bakken maar! Anteverta, Kor en Anna lieten ons genieten van prachtige muziek tijdens hun optreden op de kerstmarkt.

Op vrijdag 15 december om 8 uur ‘s avonds startte onze actie ‘24 uur met zonder slaap’, waarbij heel veel mensen ons hebben gesponsord. Met grote moeite, maar met veel plezier bleven we 24 uur achter elkaar wakker. De filmavond met Bas, twisteren met Kor, knutselen met Dorine, tosti’s eten met Tineke en vooral het vuurtje stoken met Frans hielden ons op de been. En natuurlijk het grote moment waarop de kapper langs kwam om Kor onder handen te nemen. De diaconie kwam ons verrassen met het nieuws dat ze onze actie ontzettend waarderen en ons wilden steunen met een donatie van maar liefst €750!

Op 23 december stapten we met een grote cheque bij Thera, Bennie en Dorine in de auto richting Apeldoorn. We sloten aan in een hele lange rij naar de brievenbus van het glazen huis. Na een gesprekje en wat selfies met BN’ers kon ons opgehaalde geld eindelijk officieel ingeleverd worden: een cheque van maar liefst €2239,19!

We kijken met veel trots en plezier terug op een hele mooie actie waarmee we het samen zo gezellig hebben gehad. Ook zijn we ontzettend dankbaar voor alle hulp die op wat voor manier dan ook kwam vanuit de gemeente. We mogen het dan wel een kattebactie noemen, maar uiteindelijk hebben we natuurlijk samen met de hele gemeente zoiets moois kunnen doen. We vieren straks kerst. Samen in de kerk, samen met familie aan de eettafel. We zijn dankbaar dat we samen zijn. En juist daarom is het zo mooi dat we het doel van serious request rondom gezinshereniging hebben kunnen steunen: Breng ze weer samen.

Ga voor meer foto's naar het fotoalbum UPDATE: meer foto's toegevoegd.

2017 2e advent1

  Het thema voor de symbolische schikkingen in

deze Adventstijd en Kerst is

“de wereld omgekeerd”.

Op deze 2 e advent horen we over een nieuw begin.

Licht schijnt in de spiegel en kaatst terug.

2017 1e advent 1 600 x 450

"De wereld omgekeerd".

In de spiegel zie je wat op het eerste gezicht verborgen is.
De spiegel bevat gebroken stukken, scherven die onlosmakelijk verbonden zijn met het leven.
Aan de voorkant van de schikking zijn maar weinig bloemen te zien,
waar je alleen voor jezelf leeft bloeien er weinig bloemen.

gedachtenisdienst Grote Kerk 600 x 450        gedachtenisdienstKeurhorsterkerk 600 x 450
Grote Kerk                                                           Keurhorsterkerk

In de schikking staat een spiegel. Voor deze schikking is gekozen om zo het unieke van elk mens te benadrukken.
We  zien in de spiegel de glans van de herinneringen.
De kapotte stukken op de spiegel geven het verdriet weer vanwege de gebrokenheid van ons bestaan en het moeten missen van hen die ons dierbaar waren. 
In de spiegel zien we ook het licht dat niet dooft.  In de schikking zijn 4 rijen met witte bloemen gezet.
Deze 4 rijen verbeelden de windrichtingen, De verschillende witte bloemen beelden de verscheidenheid van mensen uit.

November is gedachtenismaand. Als de laatste bladeren vallen en de winter zich al aankondigt denken wij aan hen die wij moeten missen. Katholieken doen dit al op 2 november(Allerzielen), maar protestanten doen dit veelal op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, die dit jaar op 26 november valt.
In de Keurhorst en in de Laurentiuskerk herdenken we dan ook onze overledenen. Voor deze diensten worden de nabestaanden per brief uitgenodigd. Bij binnenkomst is er voor ieder de mogelijkheid een kaars aan te steken ter herinnering aan iemand die zij korte of langere tijd moeten missen. Na lezingen en liederen die in het teken staan van ‘herinneren’ worden de namen gelezen van gemeenteleden die in de periode van november 2016 t/m oktober 2017 zijn gestorven. Wij doen dit in het vertrouwen dat deze namen voor altijd in Gods hand geschreven staan.
De dienst in de Keurhorst begint om 9.30 uur en die in de Laurentiuskerk om 10.00 uur. U bent allen van harte welkom.

2017 dankdag 600 x 450

"Wij zijn dankbaar voor de vele gaven, die wij uit Gods handen hebben ontvangen"

In de ZWOdienst van 15 oktober in de Keurhorst werkten 2 buitenlandse theologiestudenten mee die in onze gemeente
te gast waren op uitnodiging van de ZWO-taakgroep .

P1070710      P1070734

Het zijn Annemarie De Kock-Malan uit Zuid Afrika en Stanislav Bondar uit Oekraïne. 

Kijk voor meer foto's op www.pgvarsseveld.nl/Home/Foto's/Actueel

ZWO dienst 15.10 4 1 600 x 337
"Gast aan tafel"

Een warm welkom voor de vier-jarigen in onze ere-diensten.

IMG 0973            IMG 0990         IMG 1029


Vanaf nu gaan ze niet meer naar de oppas, maar verwelkomen we ze graag in de diensten zelf! Meer foto's op Home/Foto's/Actueel

 

Een maand geleden hebt u op de voorpagina het artikel over de Raad van Kerken Oude IJsselstreek kunnen lezen.
Daarin stond beschreven hoe de Raad werkt met een aantal werkgroepen op een aantal werkterreinen.

Zo zijn er de werkgroepen:
-Werk en inkomen, het organiseren van bijeenkomsten voor werkzoekenden, waarbij samenwerking met andere organisaties steeds belangrijker wordt.
-Zorg, het organiseren van activiteiten voor mantelzorgers, waaronder de mantelzorgviering.
-Dialoog met andere godsdiensten, het organiseren van de open dagen van moskeeën en kerken
-Milieu en Duurzaamheid, het ontwikkelen van initiatieven, zoals de lezing van Matthijs Schouten
-Kerkelijke presentie/kerk en jongeren, als kerk aanwezig zijn bij activiteiten in de samenleving, zoals op het festival Huntenpop dit jaar.

In alle werkgroepen hebben we dringend mensen nodig, die meehelpen brainstormen en organiseren.

Lijkt het u wat om mee te doen, neem gerust contact op per e-mail of telefoon: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06-12411572.
Ook zijn we op zoek naar een nieuwe secretaris. Gegadigden kunnen zich melden bij bovengenoemd e-mailadres/telefoonnummer.

beregaafkinderfeest

VARSSEVELD - Het is weer feest in het Borchuus in Varsseveld.
Deze keer op 17 en 18 oktober a.s., midden in de herfstvakantie.
Het adres is Kerkplein 3 in Varsseveld. Alle basisschoolkinderen zijn uitgenodigd voor editie 2017 van het BERE-Gaaf Kinderfeest.
Het thema dit jaar is ‘(T)op vakantie!’. Een leuk programma met volop muziek, verhalen, spel , toneel en creativiteit.
Het begint op beide dagen om 9.30 uur en eindigt om 12.00 uur. De toegang is gratis!

Woensdagavond mogen ouders/verzorgers bij de feestelijke afsluiting aanwezig zijn van 19.00 tot 20.00 uur in het Borchuus.
Er is dan een optreden van Matthijs Vlaardingerbroek, verhalenverteller, schrijver, buikspreker en entertainer.
De organisatie van het BERE-Gaaf Kinderfeest is in handen van een werkgroep vrijwilligers uit verschillende kerken van Varsseveld en omgeving.
Wie dit gebeuren een warm hart toedraagt kan dit tonen door een gift over te maken.
Dit kan op IBAN NL47RBRB0931142830 t.n.v. Beregaaf Kinderfeest.

De letters ‘BERE’ van het Beregaaf Kinderfeest staan voor Beleving, Enthousiasme, Respect en Evangelie. Het is al meer dan tien jaar een vertrouwde activiteit in de herfstvakantie.

Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/BGKVarsseveld

Vredesdienst 600 x 450

"De kracht van verbeelding"

Lien Fukkink is zondag 13 augustus in de Keurhorst bevestigd als ouderling.

unnamed 4          unnamed 8

Meer foto’s van deze bevestiging vindt u in de map Bevestiging ambtsdragers van 11 juni.

Afgelopen zondag 6 augustus was in de Keurhorst het afscheid van Henk en Annie Klein Wolterink als kosterspaar van de Keurhorsterkerk.

09          IMG 2749          IMG 2776

Bij Home/Foto's/Actueel vindt u meer foto's van deze dienst.

 

tja

In het Bijbelverhaal heeft Hanna haar zoon Samuël zo goed als afgestaan. Zo rigoureus ging het er in de overstapviering van groep-8ers op 25 juni gelukkig niet aan toe. Loslaten was wel het thema van de dienst waarin de groep-8ers een stap zetten van basisschool naar middelbare school, van kinderdienst naar tienergespreksgroep. Niet alleen een afscheid, maar ook een vervolg. Niet alleen oude vertrouwde dingen loslaten, ook nieuwe dingen omarmen. Het liedje Terwijl jullie nog bij me zijn van Ali B paste mooi in het geheel.

P1060776 uitsnede          P1060788 bewerkt
Groep-8ers die meededen, Lars en Eline, hebben nagedacht over dingen die ze achterlaten en dromen die ze hebben over de toekomst.
Deze opgeschreven zaken deden ze in een kist die zij over 7 jaar pas weer mogen openen. De ouders lazen hun persoonlijke wens voor hun kinderen. Van de kinderdienstleiding kregen de kinderen een grote uitzwaaihand en een bijbel in strip. Ten slotte heeft Jelle een wervend woord gedaan namens de tienergespreksgroep.
Hans Zweerink bedankt voor het maken van de kist! Marianne Neerlaar bedankt voor de mooie kaarsen!

Dienst nog een keer zien: Kerkdienstgemist.nl. Meer foto’s staan onder Home/foto's/actueel.

Namens de organiserende groep,
Annemieke Hartemink

De foto's van Hemelvaartsdag 2017 staan online!
Zie hieronder een kleine impressie...

02          11

Wil je meer foto's hiervan zien? Ga dan op deze website naar Home/Foto's/Actueel.

De foto's van de bevestiging van de ambtsdragers van 11 juni in de Keurhorsterkerk staan op de website!

01b          02b

De foto's zijn gemaakt door Bert Jongsma.

De rest van de foto's vindt u in het album bij Home/Foto's/Actueel!

     2017 Pinksteren 1 450 x 600

De houten schijf, voorstellende de wereldbol,
staat hier als middelpunt.

De rode kleur van de Gloriosa bloemen is
een verwijzing naar het vuur dat ontvlamt.

Deze 12 bloemen herinneren ons aan
de 12 apostelen.

De uitstorting van de heilige Geest wordt
verbeeld door de neerdalende lijnen
van het Asparagus groen.

De Geest waait waarheen Hij wil en zet        
mensen in vuur en vlam.

De houten schijf, voorstellende de wereldbol,
staat hier als middelpunt.

De rode kleur van de Gloriosa bloemen is
een verwijzing naar het vuur dat ontvlamt.

Deze 12 bloemen herinneren ons aan
de 12 apostelen.

De uitstorting van de heilige Geest wordt
verbeeld door de neerdalende lijnen
van het Asparagus groen.

De Geest waait waarheen Hij wil en zet
mensen in vuur en vlam.

Net als voorgaande jaren zijn ook dit jaar weer de open kerkdagen.
In de maanden juni, juli en augustus worden de Grote- of Laurentiuskerk, de Keurhorsterkerk en de Antoniuskapel weer opengesteld voor bezoekers.

De openingsdagen zijn;
Grote- of Laurentiuskerk , woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Keurhorsterkerk, zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.
Antoniuskapel, woensdag en zaterdagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur.

Er zijn tijdens de openkerkdagen gastdames en gastheren aanwezig om vragen of informatie te verstrekken over de gebouwen, kerkorgel, en de glas-in-loodramen.
Kijk voor meer info ook op www.pgvarsseveld.nl/Activiteiten/Overigeactiviteiten.

Jan Derksen, coördinator open-kerkdagen Grote-of Laurentiuskerk.

Per 01 juni a.s. gaan onze nieuwe beheerders voor de Grote Kerk, Henk te Rietstap en Han Bruggink, starten met hun werkzaamheden.
Henk en Han willen dit vooralsnog als duo-baan in gaan vullen. Zij zullen afwisselend een week of een deel van een week voor hun rekening nemen.
In hoofdlijnen is het doel dat zij alle activiteiten in de Grote Kerk, zoals vieringen, concerten, rouw- en trouwdiensten etc., gaan organiseren en/of begeleiden, zodat dit gestructureerd verloopt.
Afspraken voor het gebruik van de Grote Kerk kunnen rechtstreeks met de beheerders gemaakt worden.

Henk en Han zijn hiervoor bereikbaar onder nummer: 06-41757524
In de komende dagen zullen nog werkafspraken met het Borchuus gemaakt worden over de diverse onderlinge raakvlakken rondom het gebruik van de Grote Kerk.

Namens het college van Kerkrentmeesters,

Herman Zweerink en Dick Barink

Op 23 april is het seizoen van de catechese op een gezellige manier afgesloten met de “kattebACTIE”.
Deze keer geen inzameling voor een goed doel.

De actie hield in een gezellige morgen te organiseren en hiervoor statushouders uit te nodigen die onlangs in Varsseveld en Sinderen zijn komen wonen.
Op zondagmorgen na de kerkdienst werden ze o.a. door de catechisanten zelf opgehaald en samen werd er naar de Keurhorst gefietst.

Na een kopje koffie waren er tal van activiteiten. Er werd geschminkt, appel-gehapt, getekend/geschilderd, e.d.
Ook werd buiten fanatiek gevoetbald en werd in de grote zaal al even fanatiek trefbal gespeeld.
Dit alles onder het genot van lekkere hapjes, door de catechisanten zelf gemaakt.

P1050256          P1050271          P1050318

Eind van de middag kwamen we weer bij elkaar om samen wat te eten en de dag af te sluiten met een kerkdienst, waarin we te horen kregen waar de catechisanten het afgelopen seizoen mee bezig zijn geweest.
Zowel de activiteiten als de dienst zijn door de catechisanten zelf voorbereid. Fantastisch gedaan!

We kunnen terugkijken op een leerzaam, gezellig seizoen. Hopelijk tot in oktober!

De catecheten Kor, Dorine en Bas en de leden van de werkgroep Marja, Dolf en Tineke

Tijdens de kerkdienst van Tweede Paasdag verleende één van de GemeenteGroeiGroepen (GGG) haar medewerking. De GGG kun je het beste omschrijven als een gespreksgroep dat Bijbelstudie doet.
We komen iedere 3 - 4 weken bij elkaar, meestal op zondag na de kerkdienst. We beginnen dan met koffie, thee en koek om ongedwongen met elkaar een praatje te maken, elkaar te vragen hoe het gaat en wat ons bezighoudt.

En zo gebeurde het dat er Tweede Paasdag niet achteraf, maar vooraf aan de kerkdienst koffie werd gedronken. Iedere GGG-bijeenkomst wordt er een onderwerp voorbereid door één van de groepsleden, waarbij we veelal de Bijbel induiken en een bepaalde tekst analyseren, de diepte ingaan. En dat levert vaak mooie gesprekken en nieuwe inzichten op. 
Tijdens de dienst was er net als bij een GGG-bijeenkomst ruimte om in groepjes met elkaar in gesprek te gaan en een (kleine) Bijbelstudie te doen van Johannes 20 vers 24 t/m 29: Het verhaal van de ongelovige Thomas. 
Aan de hand van vier B’s werd er stil gestaan bij wat het Bijbelverhaal voor ons, voor jou, betekent.
• Bedenken: Wat haal ik uit deze tekst? Wat spreekt me aan of juist niet? Waar kan ik iets van leren? Wat neem ik mee?
• Bedanken: Waar ben ik dankbaar voor? Waar kan ik God voor bedanken?
• Bekennen: Waarvoor kan ik vergeving vragen? Wat ervaar ik in mijn leven als lastig? In welk opzicht herken ik mijzelf in de personen van dit verhaal?
Bidden: Wat zou ik aan God kunnen vragen voor mezelf of een ander? Wat zou ik bij God neer kunnen leggen?

Verderop in de dienst was er gelegenheid om je persoonlijke gebeden bij het kruis te brengen en daarbij een bloem in het kruis te steken.
IMG 9257 600 x 400
Dat leverde een prachtig kleurrijk kruis op (zie foto), welke na afloop van de dienst naar verpleeghuis Den Es werd gebracht.

Pasen, 16 april 2017

Pasen 600 x 337

“Op deze paasmorgen zien we een tuin vol witte bloemen.
We mogen deelgenoot worden van de kracht van de Opgestane Heer.
Zijn Licht en Liefde, zijn opstandingskracht, mag onze kracht worden”.

Witte donderdag, 13 april 2017

Witte Donderdag 600 x 450


“De schijven van een grote, sterke boom staan symbolisch voor kracht.
Wat een kracht straalde Jezus uit toen Hij de voeten van zijn volgelingen ging wassen.
De bladeren van de witte tulpen staan symbool voor de handen van een biddende gemeente die om kracht vraagt”.

Feestelijke cheque uitreiking bij de Keerkring in Varsseveld.
Ter ere van het 10 jarig bestaan van de Keerkring op deze locatie zijn er vrijdag 14 april drie cheques uitgereikt.
Totaal € 6.000,-- aan de volgende doelen; Doe Myanmar, Christenhulp Oost Europa en Stichting Borchuus.

IMGP0069 600 x 399

Verder zijn er in de Keerkring 180 boeken weggegeven met een speciaalontworpen Ex Libris en er is voor ruim € 700,- verkocht.
Al met al een feestelijk weekend voor alle medewerkers (vrijwillig) van de Keerkring.

Het theaterweekend was ontzettend leuk.

DSC01672       DSC01701       DSC01817

Anouk Westervelt heeft er een leuke fotoserie van gemaakt!!!
Door de fotoserie te bekijken kunt u nog even nagenieten.
Ga naar Home/Foto’s/Actueel en klik op de serie `Theaterweekend 25-26 februari 2017´

biddag 2017 446 x 600  "Het rotsvaste vertrouwen dat God de natuur weer tot leven brengt".

Datum : vrijdag 7 april en zaterdag 8 april.
Tijd: vrijdag van 19.00 uur - 20.00 uur.
en zaterdag van 10.00 uur - 11.30 uur.
stapel kleren 10704024
Plaats: Zelhemsevoetpad 7A Varsseveld. (voorheen achterzijde Poppeliers).
Graag uw kleding brengen in plastic zakken.
Wij rekenen op uw bijdrage.
Namens de Diaconie
W.Lensink
Campagnebeeld 2017
De app bevat inspirerende teksten rond de veertigdagentijd. Het is een handig middel om jezelf aan te sporen om je dagelijks te bezinnen op het leven en het volgen van Jezus in het dienen van de naaste.
Vanaf 1 maart vindt u alle informatie in de app omtrent de 40dagentijd op www.kerkinactie.nl

Broodjes maken met bakker Wim bij Bakkerij Heijerman als voorbereiding op de dienst voor jong en oud op 5 maart in de Keurhorst.

P1060226          P1060233

Kijk voor deze leuke fotoserie op Home/Foto’s/Actueel en zoek de map "Brood bakken 1/3/'17".

De vrijwilligersmiddag op zaterdag 11 februari was heel gezellig en de stamppotten smaakten heerlijk!!!

30 24 81

Wil je de rest van de foto's van Theo Rutgers ook zien?
Ga hier voor naar Home/Foto's/Actueel. Daar vindt u de goede map.

Veelzijdig dirigent en organist Gerrit te Lindert ontvangt een koninklijke onderscheiding.

IMGP0072 600 x 399      IMGP0081 600 x 338 foto´s: Gerrit Huinink

Op het Jubileumconcert Chr. Gem. Zangver. Gloria in Excelsis Deo uit Heelweg ontving dirigent Gerrit te Lindert een koninklijke onderscheiding uit handen van wethouder Peter van de Wardt van de Gemeente Oude IJsselstreek.
Het concert op 28 januari in de Grote Kerk te Varsseveld stond in het teken van het 25 jarig jubileum van dirigent Gerrit te Lindert.
Behalve dirigent van een vijftal koren is Gerrit ook een veelzijdig organist.
Gerrit is een gewaardeerd persoon die zijn kwaliteiten en zijn kunde breed inzet, zodat hij voor veel mensen van betekenis is.

Als Kerkenraad wensen wij u
een gezond en voorspoedig nieuw jaar.

Tevens willen wij u bedanken voor uw inzet als vrijwilliger binnen onze kerkelijke gemeente
Namens de kerkenraad van de Protestantse Gemeente Varsseveld nodigen wij alle vrijwilligers binnen onze Protestantse Gemeente Varsseveld uit
op onze Vrijwilligersmiddag op 11 februari 2017 vanaf 15.00 uur in het Borchuus.

logo pgv

We willen deze middag afsluiten met een stamppotbuffet. Het is in verband met de catering wenselijk dat u zich aanmeldt als u deze middag aanwezig wilt zijn.
Ook kunt u dan eventuele dieetwensen doorgeven.
Aanmelden graag voor 3 februari bij de scriba: onder vermelding van naam en aantal personen bij:
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

De foto's van het orgelconcert van afgelopen zondag staan online!

Afbeelding2

Wilt u de complete fotoserie van het orgelconcert/renovatie van de orgel bekijken?
Klik dan hier of ga naar Home/Foto's/Actueel en maak uw keuze uit de fotomappen.

Gaat u mee op vakantie met de IKA vakantieweken?
Wat is IKA?    IKAlogo
De IKA is een commissie, in het leven geroepen door de diaconieën van de PKN kerken in de Achterhoek en de Liemers. Het doel van de IKA is het organiseren van vakantieweken.
Vakantieweken voor mensen die zonder “zorg” of begeleiding niet op vakantie kunnen ongeacht hun leeftijd.
Waarom IKA vakantieweken?  ...om u een vakantie te bieden, samen met mensen uit uw eigen regio, in een ongedwongen gemoedelijke sfeer, pratend al of niet in uw eigen dialect. Een week om echt van te genieten en u heerlijk te laten verwennen.
Lees hier meer over de IKA vakantieweken...

Marieke van Dalen

We ontvingen het droevige bericht van het overlijden van Marieke van Dalen, de jongste dochter van Hans en Joke van Dalen.
Zij is 24 jaar geworden. Maandagmiddag 9 januari werd ze het slachtoffer van een dodelijk ongeval.
De uitvaart heeft inmiddels plaats gevonden.
We wensen haar vriend Renze, Hans en Joke, Anne-Marleen en Hanneke, haar zwagers en andere familieleden en vrienden
alle sterkte in deze moeilijke tijd.

De kerkenraad van de Protestantse Gemeente Varsseveld.

Na de overweldigende mooie reacties op de musical van begin dit jaar, wordt er komend jaar weer hard gewerkt aan een nieuw theaterweekend!
Houd daarom 25 en 26 februari maar vast vrij in je agenda! Het script is ‘werk in uitvoering’. Dit is ook de titel.

Sta jij ook te popelen om met de improvisatiemusical te beginnen?

Aanmelden kan nog tot 11 februari, dus meld je snel aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Zondag 8 januari werd in de Keurhorst Boas Brandenburg gedoopt.

4 11

Meer foto's van deze doopdienst, gemaakt door Wim Krajenbrink, vindt u hier in het fotoalbum.
Of ga naar Home/Foto's/Actueel en daar vindt u de map "Doopdienst de Keurhorst 8/1/17."

Reeds is de Torenhaan van de Laurentiuskerk teruggeplaatst.

Hieronder ziet u in een link naar het filmpje hoe dat in zijn werk is gegaan...
https://www.youtube.com/watch?v=Yv0r_TW3DLQ&feature=em-share_video_user

Vooraf werd de gerestaureerde haan onthuld door Sibolt van der Meer.

De foto's van het KerstWandeltheater van 18 dec. jl. en van de Open Kerk op 31 dec. jl. staan online!

IMG 3368  IMG 3404

Christian Meuleman heeft een prachtige serie foto's gemaakt van het KerstWandeltheater.
Wilt u de hele serie bekijken klik hier of ga op deze site naar Home/Foto's/Actueel en daar vindt u de map met de fotoseries.

21  16

Wilt u de complete fotoserie van de Open Kerk bekijken? Klik hier of ga naar Home/Foto's/Actueel en maak uw keuze uit de fotomappen.

 

Hierbij nodigen wij u uit voor de oecumenische Gebedsdienst op zondag 15 januari 2017.
De dienst wordt gehouden in het Vrijzinnig Centrum De Eendracht, Doetinchemseweg 5, Varsseveld.

Thema van deze dienst is: Jouw hand, mijn glimlach.
De dienst begint om 10.00 uur.

Voorgangers in deze dienst zijn: dhr. M. Chevalking en diaken J. van Heugten. Muzikale medewerking wordt verleend door zangvereniging DES uit Westendorp, o.l.v. Charles Venus.
Het orgel wordt bespeeld door: Jarik de Graaf.

Kinderen zijn ook van harte welkom, voor de kleintjes is er oppas aanwezig.
De collecte is bestemd voor: Schuldhulpmaatje Oude IJsselstreek.

Na afloop is er gelegenheid om koffie en thee te drinken, voor de kinderen is er limonade.

OECUMENISCHE WERKGROEP VARSSEVELD

IMG 7558 600 x 402

"Het Licht straalt, en zoekt allen die in het duister gezeten zijn."

IMG 7548 600 x 399

"De kronkelige takken van onrecht, omgeven door bloemen met hoop op ontferming van de Eeuwige"

Álle foto´s van de totale restauratie van de Laurentiuskerk in 2016 zijn te zien in het fotoalbum!

006

Ook de foto´s van de kerstmarkt in Varsseveld van 11 december zijn nu te bekijken in het fotoalbum!

20161211 132702 resized

IMG 7478 600 x 449

De gebogen tak op de kop.

"Zie, het onrecht en alles wat het leven naar Gods bedoeling onderdrukt, komt op zijn kop te staan."

De witte bloemen wijzen naar het perspectief van vrede.

IMG 7461 600 x 440

"De dode kronkeltakken wijzen op het kwaad en onrecht"

IMG 7424 600 x 450

Wij hebben een weg van zand gemaakt waarop
een lange stoet van volgelingen/gemeenteleden loopt.
De verschillende bloemen, groot en klein,
in allerlei kleuren stellen deze mensen voor.
Zij zijn samen op weg naar het Licht,
in de schikking is dit uitgebeeld door de kaars.
De verbinding van de mensen naar het Licht
is gelegd door de klimop ranken.
Deze staan voor trouw en onsterfelijkheid.

Deze schikking is gemaakt naar aanleiding van wat er in Johannes 14:6 staat geschreven: “Ik ben de weg, de waarheid en het leven.
Niemand kan bij de Vader komen dan door Mij.”

Liturgische bloemschikgroep

Nog voordat het pakjesavond is, op zondag 27 november begint de Adventsperiode; vier weken bereiden we ons voor op de komst van de geboorte van Jezus. Zomaar een paar ideeën om het kerstverhaal voor kinderen levendig te maken.

kerst

· Neem vier kaarsen en steek op elke adventszondag de volgende kaars aan, zodat het steeds lichter wordt in deze donkere dagen. Ook kun je één lange kaars nemen en daarop met een mes voorzichtig horizontale streepjes zetten, zoveel dagen tot aan kerst. De streepjes kun je met een groen of rode stift accentueren en de data erbij zetten van boven naar onder. Brand elke adventsdag 1 streepje.
· Geef jouw kind(eren) de Kerst-DVD van Chi Rho cadeau. Bekijk hem bijvoorbeeld tijdens de dienst op kerstochtend. Weer eens wat anders. In Chi Rho belandt de 12-jarige Cora in de tijd van de Bijbel.
Haar tijdreis voert haar langs tal van
· spannende Bijbelverhalen. In de aflevering over Kerst probeert Hreel baby Jezus te ontvoeren om zo het Bijbelverhaal ongedaan te maken. Cora en haar vrienden proberen Jozef en Maria te waarschuwen, maar Hreel is hen voor. Zal Cora in staat zijn om de plannen van Hreel te dwarsbomen? Speelduur van 25 minuten. Te bestellen o.a. bij www.webwinkel.pkn.nl voor €5,-
· Bestel de ‘Adventskalender voor kinderen’ bij www.samueladvies.nl. Deze neemt het hele gezin mee op weg naar het Kerstfeest, met iedere dag een kerstfiguurtje voor de stal of een doe-opdracht.
Kosten €3,- excl. verzendkosten, A4-formaat.

De foto's van de heringebruikneming van de Grote- of Laurentiuskerk op 13 november jl. staan nu online!

IMG 6418

 

Het was voor Stichting Barmuja een geweldige steun in de rug dat zij afgelopen jaar werden gekozen voor het ZWO jaar-project.
Zij werden als eerste stichting in 10 jaar voor de tweede keer gekozen door de taakgroep ZWO.

Stichting Barmuja wil iedereen enorm bedanken voor de belangstelling en geweldige inzet, een ieder op zijn of haar eigen manier.

De kinderen van de jeugdclub hielden een sponsorloop om de Grote Kerk met een prachtige opbrengst van ruim 205 euro. Ook de leiding bedankt voor dit leuke idee.
De oudjaarsmiddag, U als kerkradioluisteraar, alle collectes en giften en natuurlijk tot slot de erg leuke actie van CJV de Keurhorst, het pop-up cafe met de succesvolle opbrengst van 742 euro.
Alle acties samen maakten het prachtige totaalbedrag van 3605,06 euro.

Wanneer de situatie het toelaat, reist Ineke binnenkort opnieuw naar Ethiopie. Daar zijn, wanneer alles goed is, de onderzoeken en bijbehorende rapportages afgerond om een goed inzicht te verkrijgen hoe het drinkwaterprobleem in Abaya Bisare en omgeving het beste kan worden opgelost. Stichting Barmuja houdt u op de hoogte!

Nogmaals hartelijk dank namens Ineke en Rik Luimes van Stichting Barmuja.

De taakgroep ZWO heeft opnieuw een jaarproject gekozen.

Wij nemen u mee naar het land Oekraine. We willen u voorstellen aan Jorien de Ruiter uit Varsseveld en haar project Childrens Care Oekraïne.

Jorien is 29 jaar, lid van onze buurgemeente de Wingerd en woont en werkt al drie jaar in Oekraïne.
Ze werkt op de kinderafdeling van het ziekenhuis in Beregowo met baby’s en jonge kinderen die ziek zijn of een handicap hebben en/of van wie de thuissituatie te slecht is om gezond en veilig te kunnen opgroeien.

Als een kind erg lang in het ziekenhuis heeft gelegen is de overheid tot de eerste verjaardag verantwoordelijk voor het kind.
Soms is dat de reden dat een kindje heel lang in het ziekenhuis verblijft.
Ouders worden niet betrokken bij de zorg voor hun kind.
De baby’s worden nauwelijks gestimuleerd in hun ontwikkeling, liggen te lang in een natte luier en het flesje wordt in het bedje gelegd.
Het kindje wordt er niet uitgehaald voor een voeding.

Jorien helpt met de verzorging van de kinderen, stimuleert ze in hun ontwikkeling door ze veel liefde en aandacht te geven. Ook probeert ze een goede relatie op te bouwen met het personeel (artsen en verplegend personeel). Ze werkt zo mogelijk met hen samen en zoekt met hen naar mogelijkheden om de situatie te verbeteren.

Daarnaast werkt Jorien nog in de Starage waar hulpgoederen worden gesorteerd enopgeslagen.
Jorien is voor haar levensonderhoud, werk en voor de kosten van luiers en medicijnen voor de kinderen afhankelijk van giften.

Wij bevelen dit project van harte bij u/ jullie aan.

Taakgroep ZWO

Musical 2017 is ‘werk in uitvoering’

Na de overweldigende mooie reacties op de musical van begin dit jaar, wordt er komend jaar weer hard gewerkt aan een nieuw theaterweekend!
Houd daarom 25 en 26 februari maar vast vrij in je agenda! Het script is ‘werk in uitvoering’. Dit is ook de (voorlopige) titel.
Sta jij ook te popelen om met de improvisatiemusical te beginnen? Meld je dan nu aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

© 2019 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld