Goed voornemen

1


Jezus heeft ons heel veel geleerd over hoe we ons als mens dienen te gedragen. We kunnen nog steeds naar Jezus als voorbeeld kijken.
In vervelende situaties kun je denken: wat zou Jezus nu doen, als hij in mijn schoenen stond? Sta er eens me je kind bij stil.
Aardig zijn voor een ander, geduld hebben, vergeven, zorgzaam zijn, bescheiden… het is niet altijd makkelijk.
Een nieuw jaar is een mooi moment voor een goed voornemen.

Hebben jullie een goed voornemen als het hierom gaat? Noteer het ieder voor zich en schrijf het jaartal erbij.
Je kind kan zijn eigen lijstje bewaren, opgevouwen in een envelop. Over een jaar mag het briefje weer worden opgevouwen.
Is het gelukt iets van het voornemen te verwerkelijken?
Verandering aanbrengen in je leven is moeilijk. Toch weten we dat het soms anders moet, en dan komt de vraag of we geloven dat het werkelijk anders kan.
We kunnen een beroep doen op anderen door er over te praten of hulp te vragen.
En die ander is ook God, want God staat garant voor de kans op verandering, vroeg of laat.

Met de wijsheid van jaren en met vertrouwen op God lukt het om door te bijten. En gelukkig maar, want wanneer wij aan onze kinderen laten zien dat wíj kunnen veranderen, en dat ook volhouden, dan weten zíj dat het voor hen ook mogelijk is. Succes!

Bronnen: ‘Geloven met plezier’ en www.geloventhuis.nl

Dan komen de verhalen…

2


Marianne is getrouwd en heeft vier kinderen van 16, 14, 11 en 6 jaar. Met wie ga je om? Waar ga je naartoe? Wat houdt je bezig?
Dat zijn de onderwerpen waar zij graag met haar kinderen over praat. Mijn man heeft minder gesprekken met de kinderen dan ik. Ik heb meer affiniteit met de tienerleeftijd.

Bovendien schuift hij later aan tafel aan, als wij klaar zijn met eten. En juist het ogenblik ervoor, als iedereen klaar is met eten maar nog wel aan tafel zit, dan komen de verhalen.
Voor ons is dat het moment om te praten.
Er zijn geen onderwerpen die ruzie opleveren, dat gebeurt eerder door de manier en de toon van een opmerking. Mijn zoon heeft op zaterdag een baantje.
Als hij dan moe thuiskomt, kan ik beter niet over huiswerk beginnen.

De kinderen vinden soms dat we zeuren. Maar over het algemeen waarderen ze de gesprekken, want ook zij komen met onderwerpen aan. We hebben het met hen ook veel over de actualiteit.
Ik vind het fijn dat mijn kinderen zich bewust zijn van de wereld om hen heen.
Ik denk dat het geheim van communicatie met je kinderen zit in goed luisteren. Vel niet meteen een oordeel, ook al betekent het dat je op je tong moet bijten.
Laat ze eerst vertellen, op het moment dat ze ergens mee komen. Dan blijft de communicatie open en gaande. Als het eenmaal mis is, kun je niets meer.

Het is, denk ik, belangrijk om op een open en gelijkwaardige manier met ze te praten. Maar ik laat me niet altijd meer verleiden tot de eindeloze discussies waar ze soms op uit zijn.
Je moet proberen dan als ouder de wijste te zijn. Je bent tenslotte hun ouder, niet hun vriend’.

Bron: Moments

Vier jaar

3 600 x 491

Gesprekstip: wil je een 4-jarige iets meegeven van het geloof? Vertel je kind in een paar steekwoorden wie God voor jou is.
Vertel waar (jij denkt dat) hij is. Daar kun je over beginnen als God al onderwerp van gesprek is, maar het kan ook als er sprake is van verdriet, angst, of juist vrolijkheid en dankbaarheid. Als je merkt dat je kind bang is om alleen in bed te slapen, zou je kunnen zeggen:
‘God wil je troosten als je verdriet hebt, beschermen als je bang bent. Hij is bij je, ook al kun je hem niet zien. God is de liefde, rust en blijdschap in je hart.’
Bij een ruzie, waarbij het aankomt op het samen goedmaken, kun je Jezus noemen die graag vrede wil voor alle mensen.

Kijktip: ‘Het geheime leven van 4-jarigen’. Vanaf 20 februari op maandag, 22.05 uur NPO-1. In dit nieuwe EO-progamma van 6 afleveringen krijgen we een persoonlijk kijkje in de leefwereld van deze leeftijdsgroep. Het programma speelt zich af in en rond een kinderdagverblijf.
In elke aflevering worden acht 4-jarigen gevolgd die in achtergrond, gezin en ontwikkelingsniveau verschillen.
Twee deskundigen verklaren op een verfrissende en humoristische manier het gedrag van de kinderen.
Onderwerpen als veiligheid, leiderschap, leven en dood, fantasie en verschillen tussen jongen en meisjes passeren de revue. Interessant en leuk voor ouders, maar ook leerzaam voor alle volwassenen.

De kinderen houden ons een spiegel voor.

40-dagen balans

4

De veertigdagentijd, een bezinningstijd als voorbereiding op Pasen, begint dit jaar op 1 maart. Om hier op een leuke manier aandacht aan te besteden zou je een balansbord kunnen maken. Gebruik hem deze zes weken. Praat erover en verschuif de ‘kraal’ op de lijn. Links staan verticaal de themawoorden: druk, rommel, te veel, verslaafd, zorgen maken, ik. Rechts de woorden: aandachtig, ruimte, genoeg, vrij, vol vertrouwen, de ander. Kijk samen eens naar alle woorden.

Wat roepen ze op?
Bijvoorbeeld week 1: Voel je je vooral druk of juist aandachtig? Waar zit je ongeveer? Waar wil je naartoe? Week 2: is er rommel of ruimte bij jou thuis? enzovoort. Komt de kraal langzaam naar rechts? Of vinden jullie het midden de beste plek.

Nodig: groot vel tekenpapier, bijv. 50x40 cm, ter versteviging geplakt op een iets groter stuk. Gekleurd papier, stiften of krijtjes, schaar, plakstift/lijm/plakband, de uitgeprinte themawoorden.

- Knip zes repen van ongeveer 30 x 1,5 cm, doe beetje lijm op zes uiteinden, plak ze op gelijke afstand onder elkaar (hier 4 cm), laat andere kant nog los!
- Maak kralen door rondjes te knippen van zo’n 3 cm. Voorzie elke kraal aan de achterkant van een reepje papier met ministukjes plakband.
Schuif op elke lijn een kraal en plak het andere uiteinde vast. Nummer de kralen 1 t/m 6.
- Schrijf of plak de (geprinte) themawoorden links en rechts onder elke lijn. Schrijf of plak ‘40 dagen balans’ erboven.
- Versier eventueel het geheel zoals jullie willen, bijv. symbooltjes van restjes papier, kindertekeningetjes of tijdschriftplaatjes.

Voor aanvullende info: www.geloventhuis.nl. Zoek op ‘Thema’s van 2014’.

Leuke hebbedingetjes

5


Placemat
Bij Kerk in Actie kun je gratis voor je kind(eren) de placemat bestellen voor in de 40dagentijd. Zo kunnen jullie samen aftellen naar Pasen.
Daarmee beginnen is nooit te laat, ook al zijn we al een eindje op weg. Op de placemats staan ook foto-opdrachten die kinderen thuis kunnen doen.
Deze opdracht heeft te maken met een project van Kerk In Actie voor gehandicapte kinderen in Pakistan. Bestel de gratis placemat op www.pkn.nl/webwinkel en deel de foto’s op www.facebook.com/groups/kidsinactie. Bekijk daar ook de foto’s die andere kinderen maken!

Alef Bijbelkwartet
Kinderen houden van spelletjes. Zeker als het buiten koud is en regent, en het binnen warm en gezellig is. Met dit spel leren kinderen spelenderwijs van alles over de Bijbel. Het spel is niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor ouders en opa’s en oma’s. Het spel past bij het blad Alef van het Nederlands Bijbelgenootschap. www.royaljongbloed.nl, €7,95

Waterdruppel 7 april 2017

Oud gebruik voor nieuw leven

6


In deze periode zie je vaak de palmpaasstok. Maar wat is eigenlijk het verband met Pasen? Lang voor het christendom maakten mensen al deze versiering, waarmee ze het einde van de winter vierden.
Door kaal hout te versieren met groen ‘veroverden’ ze het nieuwe leven op de winter. Het broodhaantje kondigde de nieuwe dag –nieuw leven- aan. De gedroogde vruchten, eieren en bloemenslingers, hadden met vruchtbaarheid te maken. Christenen namen lang geleden dit gebruik over en maakten de stok vlak voor de Stille, ook wel Goede Week. Al in de middeleeuwen kenden veel Europese steden palmpaasprocessies, waarin Jezus’ intocht in Jeruzalem werd nagebootst. Het hout kreeg de vorm van een kruis, wat verwijst naar Goede Vrijdag. De dwarslat met buxustakjes doet denken aan het palmgezwaai in Jeruzalem, op Palmzondag.
Het groen betekent ook dat het leven het wint van de dood. De haan verbeeldt de haan die kraaide toen Petrus tot drie keer toe zei dat hij Jezus niet kende, maar die ook kraaide op paasmorgen. Het brood verwijst naar het Laatste Avondmaal.
Een sinaasappel doet ons denken aan de zure wijn die Jezus te drinken kreeg aan het kruis. De vruchten, eitjes, noten (en snoep) zijn tekenen van het leven dat de dood overwint.

Rozijnen verwijzen naar de wijn van het Laatste Avondmaal. 12 rozijnen verwijzen naar de 12 apostelen.
De palmpaasstok verbindt het verhaal van de intocht en het lijdensverhaal. Vreugde en verdriet horen bij het leven. Ook kinderen voelen dat aan of hebben daar zelf al ervaring mee.
Oorspronkelijk is het de bedoeling dat je de palmpaasstok weggeeft. Misschien weet je wel iemand in je omgeving die je blij kunt maken met dit mooie teken van nieuw leven.

Met Pasen vieren we dat Jezus is opgestaan. Groot probleem! Want hoe leg je dat aan kinderen uit. Vooral als ze ouder dan 9 jaar zijn. Geloof je het zelf nog wel? Er zijn verschillende manieren om daar mee om te gaan. Je kunt het geloven zoals kleine kinderen: het is helemaal waar. Je kunt ook zeggen dat de verhalen symbolisch bedoeld zijn. De opstanding van Jezus vertelt ons dat we hoop mogen houden tot het eind. Dus we hoeven niet bang te zijn voor de dood, we zijn altijd geborgen in Gods hand. Je kunt er ook van uitgaan dat de leerlingen van Jezus hem wel gezien hebben. Er zijn veel mensen die dit ervaren hebben na de dood van hun geliefden. De doden voel je om je heen. Sommigen zien hun geliefden, horen zijn voetstappen of een stem. Wellicht zijn de verhalen rond de opstanding waar. Zijn leerlingen geloofden dat hij leefde. Zijn boodschap van liefde is de wereld ingegaan. Als je het verhaal van Pasen aan je kinderen wilt doorvertellen, sluit dan aan bij hun belevingswereld. Bij kleine kinderen is een symbolische uitleg moeilijk. Als ze ouder zijn is het letterlijk verhaal weer lastig.

Kies wat je zelf geloofwaardig vindt en over kunt brengen.

7


Lieve God,
Vandaag vieren we feest
omdat Jezus niet dood is gebleven
maar is opgestaan en leeft bij U.
Dat is een nieuw begin.
En wij mogen erbij zijn,
bij dit nieuwe begin.
Wij mogen weten
dat U altijd weer
met ons verder gaat.
Nooit iets bij het oude laat,
maar ons en uw schepping
vernieuwt, telkens weer.
We danken U.
Amen.

Bronnen: ’Zin in het gezin’ en geloventhuis.nl

Schepping ervaren en bewaren

8

Door je kind te laten ervaren in verwondering en Gods aanwezigheid in de natuur, kan het genieten van de natuur, kan God daar zoeken en is bereid er goed mee om te gaan. Nu de natuur weer zo mooi is, hier wat ideeën voor verschillende leeftijden. 0-4 jaar. Maak met je gezin een avondwandelingetje door de buurt. Als je op een grasveldje komt, strijk daar dan even neer en ontdek vogels, vleermuizen en andere kleine beestjes.
Een bijpassend liedje is Dank u wel (Youtube).
5-8 jaar. Lees met elkaar het verhaal over Adam en Eva in het paradijs (Gen. 2:4b-25). Laat je kind twee schilderijen maken, en doe dat zelf ook. Op het ene schilderij verbeelden jullie hoe je denkt dat het paradijs eruitgezien heeft.
Op het tweede laat je zien hoe de wereld eruit zou zien als iedereen God gehoorzaam zou zijn en liefdevol met andere mensen en met de aarde om zou gaan. Zet je naam op jullie schilderijen en bewaar ze.
9-12 jaar. Plant met je kind een boom (of struik). Vertel het volgende. Men vroeg aan Maarten Luther: ‘Wat zou je doen als morgen de wereld zou vergaan?’ Hij antwoordde: ‘Ik zou vandaag nog een boom planten.
Een boom van hoop in de zekerheid dat God de schepping in zijn hand houdt en het leven onverwoestbaar zal zegevieren. Bedenk samen wat Luther hiermee bedoelde.

Bron: “Geloven met plezier”

Bidden met kinderen

9

Hoe kun je als ouders bidden met kinderen? Hoe help je ze om te praten met God? De Samenleesbijbel geeft handvatten om bidden concreet te maken voor kinderen. Als je deze bijbel niet hebt kun je ook een themapagina over bidden downloaden op www.samenleesbijbel.nl. Bij het thema ‘bidden’ in de Samenleesbijbel leren kinderen wat bidden is, hoe je kunt bidden en welke verschillende gebeden er zijn.
Speciale aandacht is er voor het ‘Onze Vader’ uit Matteüs 6, waar ook een lied bij gemaakt is.
De Samenleesbijbel is de bijbel voor gezinnen. Het is de Bijbel in Gewone Taal, aangevuld met 500 pagina’s met extra materiaal voor kinderen van 8-12 jaar. Weetjes, kaarten, spelletjes, gespreksvragen en liedjes brengen de Bijbel dichtbij kinderen en hun ouders. Op Samenleesbijbel.nl vind je veel informatie over de bijbel, maar ook de liedjes, tips en werkbladen om te gebruiken bij deze bijbel. Zo gaan de verhalen leven.
En ten slotte nog een mooi gebed wat je tegenkomt op www.geloventhuis.nl.

God,
Laat me uw licht zien in andere mensen
Laat me uw licht zien in mezelf
Laat me uw licht zien in de wereld.
God, als mensen nare dingen doen
laat me zien dat ze het vaak niet zo bedoelen
God, als ik iets verkeerds doe
laat me zien hoe ik het beter kan doen.
Laat me uw licht zien, dat onze bron is.
Dat is mijn gebed.
Laat me uw licht zien in iedereen.
Amen.

Reageren op de Waterdruppel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel. 0315-617413 (Annemieke na 18.00 u)

Op weg naar Pinksteren

Iets met vuur, wind en de Heilige Geest, maar wat precies...? Pinksteren is misschien wel het meest ingewikkelde en onbekende christelijke feest.
Hier wat tips om thuis met de betekenis Pinksteren aan de slag te kunnen gaan.

• • Versier het huis met rode slingers, ballonnen en accessoires. Rood is de kleur van passie, liefde, vuur en daarom niet voor niets de liturgische kleur van Pinksteren.
• • De Heilige Geest geeft ons kracht om boven onszelf uit te stijgen en Gods wil te doen. Bespreek met je kinderen waar zij tegenop zien en bid met elkaar om kracht van de Heilige Geest. Vergeet niet om later te vragen hoe het ging en, als je kind ervaren heeft dat de Heilige Geest hielp, om te danken!
• • Je kunt de Heilige Geest zelf niet zien, maar wel de effecten van wat zij doet. Niet voor niets wordt de Geest in de Bijbel vergeleken met de wind.
Zoek (op internet) plaatjes van effecten van de wind en maak hier een collage van. Wat zijn effecten van de Heilige Geest die je kunt zien?
• • De Heilige Geest wil ons ook in beweging zetten! Neem een draaiende ventilator en laat de kinderen een handje confetti in de luchtstroom strooien.
Moet je eens kijken waar het helemaal terechtkomt. Waar wil de Geest jou heen blazen, denk je?
• • Met Pinksteren spraken de leerlingen van Jezus ineens een andere taal. Eens kijken of de anderen jou nog begrijpen als je ineens een zelfverzonnen taal spreekt. Probeer met mimiek en intonatie iets duidelijk te maken. Wie lukt dat het best?
• • Maak een viertafel. Op www.geloventhuis.nl vind je voorbeelden.

Bron: Jop.nl

Pas verschenen: “God wil bij mensen wonen”

11

Vorige maand is een nieuwe kinderbijbel verschenen met de naam “God wil bij mensen wonen”. Die wonderlijke boodschap wordt voor kinderen van ongeveer 8 tot en met 12 jaar doorverteld. Door de sobere en ingetogen schrijfstijl van de auteurs raak je onder de indruk van de zeggingskracht van bekende en onbekende bijbelverhalen. De auteurs laten zich leiden door eerbied voor de Bijbel en blijven zo dicht mogelijk bij de bijbeltekst. Als deze kinderbijbel een plek krijgt in het hart van het gezin, ontdekken kinderen dat God ook bij hen wil wonen.
De bijbel telt 320 pagina’s en kost €29,99. Wil je een indruk hebben van de inhoud, dan kun je op www.boekencentrum.nl luisteren naar een aantal fragmenten die worden voorgelezen.

Creatief met muziek

12

Welk liedje vind jij prachtig? Welk lied raakt jou? Zing dat voor je kind. Het maakt niet uit in welke taal het is en of het een lied voor kinderen of volwassenen is. Als jij jouw favoriete lied zingt of neuriet voor je kind, krijgt het zeker wat mee van wat jou raakt. Van iets moois zingen word je zelf rustig. En alleen dat al heeft een positieve invloed op onrust of verdriet bij je kind. Dit gaat al op voor de jongste kinderen.
Sommige psalmen zijn heel beeldend. Lees bijvoorbeeld eens Psalm 8, 84, 121 of 137 voor aan je kind. Met iets oudere kinderen kun je daarna een tekening of schilderij met elkaar maken naar aanleiding van die psalm. Verzin samen wat voor soort muziek er zou passen bij deze teksten. Als je nu een nieuwe melodie mocht kiezen, zou het dan een liefdesliedje worden, ruige rockmuziek, of een treurlied?
Zijn je kinderen 9 jaar of ouder, dan kun je zelf proberen een psalm te maken. Bedenk wat God voor Jullie betekent, waar je op hoopt, waar je bang voor bent of waar je Gods hulp bij inroept. Verzin er een melodie bij. Heb je instrumenten in huis? Dan kun je die er natuurlijk ook bij gebruiken.

Succes!

Op reis dichtbij

13 1          13 2

Teken twee poppetjes op stevig papier, geef ze wat kleur en knip ze uit met een nagelschaartje. Grotere kinderen kunnen dit natuurlijk al prima zelf doen.
(Het kunnen natuurlijk ook twee dino’s zijn, of autootjes.) Deze twee kleine mensjes in de grote wereld, gaan dan samen met je kind op reis dicht bij huis.
Help je kind met deze reisgenoten eventueel een beetje op weg en beleef samen fantastische avonturen in huis of in de tuin...

Een gebedje voor bij dit avontuur:

God,
als ik naar de vissen kijk
in het aquarium,
dan zie ik de vissenwereld,
geheimzinnig en stil.
De poezen hebben ook een eigen wereld,
op het dak en in de tuinen.
Wat zijn er veel werelden, God!

(Bron: Geloventhuis.nl)

Kletsklapper

14 1

Het is volop zomervakantie! Heerlijk om alles weer even te laten voor wat het is en echt tijd voor elkaar te nemen. Zeker als je ver moet rijden naar een vakantie-adres is een gezellig gesprek in de auto fijne afleiding. Aan de keukentafel, op de bank of bij het naar bed gaan, thuis of op reis, de Kletsklapper is een vrolijk ‘praatboek’ dat je kan helpen om met kinderen in gesprek te gaan over geloof, hoop, leven, vriendschap enz enz. Je kunt de Kletsklapper openklappen en neerzetten op tafel. Aan de hand van de voorbeelden in het boek kun je elke keer een ander blad of vraag centraal stellen in je gezin.
De Kletsklapper kost €14,95 en is te bestellen bij www.webwinkel.pkn.nl. Het boek is gemaakt door de Protestantse Gemeente Lux-mundi in Lexmond. De makers houden ook een Facebookpagina bij, waar je nog meer ideeën kunt opdoen. Zoals het samen maken van een vakantiedagboek. Elke dag even bewust de dag doornemen met je kinderen. Als je googelt op de woorden ‘hipenhot’ en ‘vakantiedagboek’ kom je uit bij een leuke dagboekpagina die je kunt printen en elke dag kunt invullen. Een fijne vakantie en veel plezier met kletsen!

Reageren? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., tel. 0315-617413 (Annemieke na 18.00 u)

14 2

Gebedstafelkleed en naam in het zand

15 1

* Maak samen een gebedstafelkleed. Het (textiel of papieren) tafelkleed start blanco en gebruik je bij de avondmaaltijd. Ieder gezinslid mag, voor of na de maaltijd, een persoonlijk gebed op het kleed schrijven. Probeer elke dag het kleed op een andere manier over de tafel te leggen, zodat niet elke dag dezelfde persoon bij dezelfde plek van het kleed zit. Jullie kunnen ervoor kiezen om elke avond na het eten een van de gebeden hardop te bidden. Als je gebedstafelkleed vol is, kun je het bewaren. Schrijf de datum erbij, het is mooi om het kleed later nog eens terug te lezen en in de tijd en context te kunnen plaatsen.
* Misschien ben je aan het strand of in het bos of ergens anders waar zand is. Schrijf met je kind(eren) jullie namen in het zand. Vertel dat je weleens het gevoel kunt hebben dat je alleen bent, of dat zelfs God je vergeet. Maar God heeft beloofd dat hij altijd met je meegaat en je bij name kent. Ook al zal de regen of de zee je naam uitwissen, bij God blijft je naam gekend (Jesaja 49: 15-16)

Bron: ‘Geloven met plezier’

15 2

© 2017 Protestantse Gemeente Varsseveld - Alle rechten voorbehouden - webdesign: Web & Print Varsseveld